ایالات متحده دور جدیدی از تحریمها را علیه صادرات نفت و فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی اعلام کرد؛ اقدامی که تنها چند روز پس از برگزاری دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم هستهای در عمان، فشارها بر تهران را شدت میبخشد.
در مرکز این تحریمها، مقابله با یک شبکه بینالمللی گسترده حملونقل دریایی قرار دارد که متهم به انتقال میلیونها بشکه نفت ایران به چین است.
به گفته مقامهای آمریکایی، این ناوگان سایه که از طریق دهها شرکت پوششی، اپراتورهای بندری و واسطههایی در چین، هنگکنگ، بریتانیا، جزایر مارشال و هند فعالیت میکند، به جمهوری اسلامی اجازه میداد میلیاردها دلار درآمد بهدست آورد و آن را صرف برنامههای نظامی خود کند.
واشنگتن میگوید این درآمدها برای توسعه موشکهای بالیستیک، پهپادها و حمایت از گروههای نیابتی مانند حوثیها هزینه میشود؛ گروهی که کشتیهای تجاری در دریای سرخ را هدف قرار دادهاند.
تحریمها داراییهای شرکتهای مورد نظر را در ایالات متحده مسدود کرده و دیگر شرکتهای آمریکایی را از هرگونه تعامل اقتصادی با آنها منع میکند.
در اقدامی جداگانه، آمریکا همچنین تحریمهایی را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی مرتبط با تحقیقات هستهای با کاربردهای نظامی احتمالی وضع کرده است؛ از جمله شرکت «فویا پارس پرسپکتیو تکنولوژیست» که وابسته به سازمان پژوهشهای نوین دفاعی (سپند) است.
دولت ترامپ که اکنون در دومین دوره ریاستجمهوری خود قرار دارد، بار دیگر بر سیاست «فشار حداکثری» تأکید کرده و خواهان توقف کامل برنامههای هستهای و اقدامات بیثباتکننده منطقهای جمهوری اسلامی شده است.